[Recenzie] Berserk

Post Reply
User avatar
Konoko
Academy Student
Academy Student
Posts: 26
Joined: Wed Nov 28, 2018 10:04 pm
Location: Bucharest
Username AK: Konoko

[Recenzie] Berserk

Post by Konoko » Sat Aug 24, 2019 9:31 pm

Voi vorbi despre prima serie (cea din 1997) pentru ca pe restul nu am apucat sa le vad.

Povestea este destul de intunecata, prezentand o lume in care coruptia si abuzurile sunt la ele acasa. Eroii principali, cam fiecare vine din copilarie cu un bagaj destul de indigest, fiind victime ale abuzurilor celor mai puternici decat ei. Tensiunea creste pe masura ce, urmarind grupul eroilor principali, "The Band of the Hawk", esti indus in eroare de relatiile de loialitate si prietenie dintre ei, precum si de multele succese in luptele lor si, pentru cateva episoade, chiar poti visa la un final fericit. Duritatea povestii capata mai multa consistenta tocmai prin aceste momente luminoase cu care va intra in contrast.

Pe scurt, il avem pe de o parte pe Griffith, un tanar insetat de putere si foarte carismatic, cu un trecut destul de sinistru, care ajunge un foarte bun luptator si-si recruteaza un fel de mica armata, majoritatea membrilor fiind oameni abuzati carora le intinde o mana de ajutor sau pe care chiar ii salveaza la propriu. Si asa ajungem la celalalt personaj principal, Guts, unul dintre oamenii salvati de Griffith, de asemenea cu un trecut destul de intunecat. Desi initial relatia dintre Griffith si Guts este una de vasalitate (a lui Guts fata de Griffith), de-a lungul seriei cei doi par sa devina foarte apropiati. Insa in vreme ce Guts este foarte sincer in apropierea sa de Griffith, cu Grifith treaba sta diferit. Scopul grupului lui Griffith, "The Band of the Hawk" este sa ajunga intr-o pozitie de autoritate cat se poate de sus, si nu prea au scrupule in metodele pe care le folosesc pentru a-si atinge scopul.

Este o atmosfera puternic medievala in aceasta poveste, desi (nu-mi amintesc foarte bine) nu cred ca este o poveste istorica ci ceva foarte fictiv. Iar de asemenea are si un element fantastic. Astfel, Griffith detine "The Egg of the King", un fel de talisman care-ti promite puterea suprema. Acest "The Egg of the King" se dovedeste a fi un obiect stapanit de o fiinta demonica (aduce cat de cat cu inelul din "Stapanul Inelelor" de Tolkien).

Ceea ce m-a atras pe mine foarte mult la aceasta serie este in primul rand o atmosfera de relatii cavaleresti pline de loialitate, prietenie si noblete de caracter (care-ti aduc aminte de povestile Regelui Arthur, Robin Hood, Ivanhoe sau Cei patru muschetari) chiar daca subiectul nu se centreaza pe aceasta atmosfera, ea are doar un rol foarte specific. Pentru mine a fost pur si simplu un bonus pe care l-am savurat din plin.

In al doilea rand m-a atras foarte mult felul cum este pusa problema setei de putere, a victoriei si a infrangerii. Te face sa te gandesti la setea de putere ca la un anestezic care te face insensibil si absent la aspecte si momente relevante din jurul tau, jucand rolul unui lat care te inconjoara usor si se strange lent in jurul tau. Te face sa te gandesti cat de important este sa cunosti si infrangerea, macar din cand in cand, sau suficient de des cat sa nu uiti ca nu esti invincibil. Infrangerea are rolul unui ceas desteptator. Este drept, te face sa cazi, dar asta este ocazia ta sa nu mai ratacesti a doua oara. Si nu in ultimul rand te face sa te gandesti ca nu intotdeauna estimezi corect o situatie atunci cand te bagi in ea. Si atunci cand crezi ca nu ai nici o problema cu faptul de a renunta la tine insuti pentru putere, s-ar putea sa ai o mica sau mare surpriza.

Personalitatile personajelor sunt foarte bine construite si conturate, astfel incat te fac sa iti fie foarte usor sa te atasezi de ele sau sa le porti pica, lasa o impresie puternica asupra ta (ganditi-va ca am vazut aceasta serie -care are numai 24 de episoade- in 2006 si inca mai am o amintire destul de vie asupra personajelor principale).


Nu ma declar o experta in acest sens, dar grafica mi se pare foarte reusita, un stil mai degraba realist, dar care se potriveste atat cu povestea cat si cu publicul tinta :D.

Pe mine acest serial a reusit sa ma puna foarte mult pe ganduri si intentionez sa vad si celelalte serii si sa citesc si manga. Sunt foarte curioasa ce alte probleme de viata si de constiinta au mai fost puse in joc si ce mesaj ne transmite autorul prin alegerile personajelor sale.

Post Reply