[Recenzie] Naruto si Naruto Shippunden

Post Reply
User avatar
Konoko
Academy Student
Academy Student
Posts: 32
Joined: Wed Nov 28, 2018 10:04 pm
Location: Bucharest
Username AK: Konoko

[Recenzie] Naruto si Naruto Shippunden

Post by Konoko » Sat Jul 20, 2019 9:56 pm

M-am gandit bine pana sa ma hotarasc sa fac o recenzie despre Naruto. M-am gandit ca la cat de popular este anime-ul acesta, la cat de discutat si urmarit, probabil ca o alta discutie despre el ar fi neinteresanta. Dar totusi nu ma pot abtine... :D . La urma urmei este un anime foarte reusit. Si bineintels, vorbind de anime-ul Naruto mi se pare pur si simplu firesc sa vorbesc si despre Naruto Shippunden. Pentru mine, drept sa spun, Naruto si Naruto Shippunden nu ar trebui luate separat, ci impreuna.

Naruto este un anime in acelasi gen cu Dragon Ball, Bleach, Yu Yu Hakusho, Shaman King, in care se urmareste evolutia unui erou principal (de obicei un baiat) in ceea ce priveste abilitatile lui de lupta (tipurile de abilitati de lupta difera de la anime la anime). De obicei acest erou principal isi propune un scop ambitios pentru care trebuie sa devina din ce in ce mai puternic. In unele cazuri faptul de a deveni cel mai puternic este insusi scopul. De-a lungul serialului eroul nostru intalneste diversi oponenti, din ce in ce mai puternici si cu fiecare experienta de viata si de lupta progreseaza. De asemenea in aventurile sale isi gaseste si aliati, unii dintre ei chiar fosti oponenti. Acesti aliati adesea se simt inspirati de eroul nostru si urmandu-i exemplul progreseaza si ei, de multe ori cu scopul de a se intrece chiar cu eroul. Povestile de dragoste sunt extrem de rare in aceste anime-uri si atunci cand apar, joaca un rol secund.

De multi ani am avut o preferinta pentru acest gen de anime-uri, desi ele, ca gen, se adreseaza mai mult baietilor decat fetelor. Motivele pentru care eu prefer acest gen sunt mai multe: in aceste anime-uri intalnesti eroism si prietenie sincera. Au o structura axata pe evolutie si progres creandu-ti sentimentul ca, prin efort, dedicare si perseverenta poti sa-ti depasesti limitele si sa atingi tinte aparent imposibile. De obicei complexul situational depaseste granitele orizontului vietii proprii, adica scopul catre care merge eroul vizeaza o comunitate intreaga, o tara intreaga, poate chiar lumea intreaga. Tocmai de aceea personajul principal chiar este un erou. Relatiile dintre personaje sunt mai putin patimase si incurcate decat in alte tipuri de anime-uri, motiv pentru care te simti mai putin ingreunat emotional si mai degraba iti transmit stari de curaj si optimism.

Dar totusi Naruto iese in evidenta intr-un mod special fata de alte anime-uri din aceeasi categorie. Cel putin aceasta este parerea mea pe care voi incerca sa o detaliez un pic. Naruto spune povestea unui baiat orfan, nascut intr-un sat de luptatori ninja, care isi doreste sa devina conducatorul satului din care face parte (conducatorii satelor de ninja sunt cei mai puternici oameni din lume). Evident, pentru a-si atinge scopul trebuie sa devina cel mai puternic luptator ninja din satul lui si nu numai.

Exista cateva lucruri care mi-au atras atentia la acest serial:
1) In primul rand poarta un mesaj de iubire: astfel nu doar puterea si calitatile de lupta sunt de urmarit pentru a fi potrivit sa devii conducatorul unui sat ninja, ci si dragostea fata de locuitorii comunitatii pe care o conduci si disponibilitatea de a te sacrifica pentru ei si de a-ti pune viata in slujba bunastarii lor. Mai mult decat atat, eroul principal Naruto, in diverse confruntari cu dusmani redutabili, urmareste nu atat distrugerea lor cat intoarcerea lor si castigarea colaborarii si prieteniei lor (chiar si atunci cand acestia ii produc foarte multa suferinta). Intr-o lume a luptatorilor ninja, in care modelul unui astfel de luptator este unul care pune deasupra legaturilor sufletesti, succesul misiunii chiar cu riscul sacrificarii propriilor camarazi sau apropiati, Naruto este un luptator atipic care nu va lasa niciodata in spate pe nimeni, nu va sacrifica oameni de dragul niciunei misiuni.
2) Naruto are capacitatea de a schimba oamenii: face din oameni fricosi luptatori curajosi, din ratati invingatori, din dusmani prieteni.
3) Intalnim in acest serial binomul prieteniei-rivalitate dintre Naruto si Sasuke, o relatie total diferita fata de relatiile pe care le intalnim in alte anime-uri de acest gen (de obicei un singur erou principal este scos in evidenta, iar rivalitatea cu vreun aliat este de scurta durata si rivalul este repede lasat in urma de eroul principal). Sasuke nu numai ca este o personalitate aproape opusa celei a lui Naruto, dar are o putere egala cu a lui Naruto. Singurul motiv pentru care Sasuke pare mai vulnerabil in anumite situatii decat Naruto este faptul ca in sufletul sau domina mai mult intunericul decat lumina, mai mult descurajarea decat speranta. Desi serialul se concentreaza preponderent pe destinul si aventurile lui Naruto, Naruto si Sasuke evolueaza in paralel, urmand cai diferite, iar atat alegerile lor in disonanta, conflictul dintre ei, rivalitatea lor, dar si dragostea dintre ei, dau foarte mult dinamism povestii, totodata scotand in evidenta foarte frumos personalitatile celor doi, intr-un mod in care, daca serialul s-ar fi concentrat numai pe unul dintre ei, aceste personalitati ar fi fost mult saracite.
4) In ciuda multor remarci potrivnice pe care le-am auzit legate de acest aspect, mie mi se pare ca in serialul Naruto nu exista o discrepanta atat de consistenta intre puterea si abilitatile eroului principal fata de aliatii lui. In comparatie cu alte anime-uri, cum ar fi Dragon Ball, spre exemplu, cu siguranta discrepanta de forte intre Naruto si alti luptatori cu care colaboreaza nu este la fel de mare.
5) Fata de alte anime-uri din acest gen in Naruto relatiile emotionale dintre personaje, intrigile amoroase, primesc mai multa atentie, creand o tensiune pe acest plan (asa cum spuneam la inceput, mai putin explorat in acest tip de anime-uri) ce te angajeaza mai mult emotional insa, care, totodata, se imbina echilibrat si armonios cu firul principal al povestii.
6) Personajele mi se par foarte bine construite, astfel incat, adesea vrei sa explorezi mai mult si povestea altor personaje decat a eroului principal. Mie mi s-a intamplat chiar si cu un personaj episodic cum ar fi Utakata.
7) Este interesant exploatata tema luptei cu tine insuti. Pe langa luptele cu adversarii, adesea Naruto se lupta cu propriile frici, slabiciuni, resentimente, si nu numai el. Iar acestea sunt momente cheie, pentru ca victoria sau esecul in astfel de batalii cu tine insuti pot fi decisive pentru atingerea unui nou nivel de forta, unei noi abilitati sau pur si simplu a victoriei intr-o situatie imposibila. Sunt momente foarte captivante, din punctul meu de vedere, care iti creeaza oportunitatea introspectiei si iti dau curajul de a incerca tu insuti, in propria viata sa incerci sa te provoci la lupta ca sa te invingi.
8) Abilitatea in lupta si puterea nu sunt ele cele care iti aduc victoria ci atitudinea ta fata de tine insuti si fata de cei din jurul tau. Ceea ce este in inima ta este combustibilul abilitatilor, rezistentei si fortei tale. Mesajul este ca puterea vine din minte, nu din corp.

Post Reply