The Rose of Versailles

Post Reply
User avatar
Konoko
Academy Student
Academy Student
Posts: 32
Joined: Wed Nov 28, 2018 10:04 pm
Location: Bucharest
Username AK: Konoko

The Rose of Versailles

Post by Konoko » Sun Jun 02, 2019 4:32 pm

The Rose of Versailles (ベルサイユのばら Berusaiyu no Bara) ilustreaza o poveste fictiva din Franta reginei Maria Antoaneta si regelui Ludovic al XVI-lea. Desi povestea urmareste viata unui personaj fictiv, cadrul istoric il respecta destul de mult pe cel real, iar regele si regina sunt niste personaje foarte importante in desfasurarea evenimentelor, reprezentate mai mult ca personaje pozitive decat negative spre bucuria mea. In acest caz nu am inceput cu manga, ci am vazut mai intai anime-ul facut dupa manga, foarte cunoscut cu numele de "Lady Oscar".

Am avut sansa nesperata de a putea citi aceasta manga, gratie unei bune prietene care a achizitionat editia completa in timpul unei vizite in Paris. Este vorba despre aceeasi prietena care imi recomandase si anime-ul si imi imprumutase DVD-urile ei. Era serialul preferat al copilariei ei. Asa se face ca desi, de aceeasi varsta, in vreme ce ea il vizionase pe canalele italiene in copilarie, eu l-am vazut abia pe la 25 de ani.

Am fost foarte surprinsa de faptul ca manga mi s-a parut mult mai bine facuta, mai interesanta si mai dinamica decat anime-ul. Zic ca am fost foarte surprinsa pentru ca pornesc de la premisa ca o manga, oricat de inteersanta, nu va putea niciodata bate un anime. Insa iata ca ma pot si insela. Manga "The Rose of Versailles" creea scene de suspans mult mai bune si efectiv imi era mult mai greu sa o las din mana decat imi era sa ma desprind de anime. De asemenea unele dintre relatiile dintre personaje, mai slab tratate in anime, deveneau mult mai clare si erau mai bine ilustrate in manga.

Povestea urmareste viata unei fete nascute intr-o familie nobila. Familia tatalui ei, in mod traditional, avea un mostenitor care devenea capitanul garzilor regelui, iar aceasta fata este mezina familiei in care se nascusera numai fete. Tatal, disperat din cauza lipsei unui mostenitor baiat, decide sa o creasca pe mezina ca pe un baiat. Astfel fata nu v-a cunoaste nimic din educatia unei fete si va deveni capitanul garzilor regelui, foarte abila in lupta, depasind pe multi gardieni barbati si confundata adesea cu un baiat, in ciuda faptului ca se stia ca era de fapt fata.

Din nou, fara sa intru in foarte multe amanunte, povestea urmareste modul in care aceasta fata se pozitioneaza in inalta societate, felul in care priveste ruptura dintre nobilime si popor, precum si lipsurile in care se afla poporul in acea perioada, felul in care se raporteaza la revolutia franceza si la promotorii ei, atitudinea pe care o ia in aceste circumstante tulburi ale societatii in care se afla. De asemenea, in acelasi timp povestea isi indreapta atentia si asupra modului in care aceasta fata gestioneaza dihotomia dintre educatia si pozitia ei masculina in societate in contrapondere cu natura ei feminina, care, odata cu varsta, incepe sa se impuna tot mai mult.

Ceea ce am remarcat din nou, mult mai prezent in manga decat in anime, este faptul ca in manga aspectele feminine ale acestui personaj sunt mai atent tratate si o idee mai bine nuantate decat in anime. In manga avem mai multe ocazii in care sa surprindem ilustrata latura ei feminina.

Aceasta manga a avut mare succes la vremea ei, si am auzit ca a condus, in Japonia, la cresterea semnificativa a interesului pentru studiul limbii franceze, mai ales in randul cititoarelor. Pentru mine, ca si pentru prietena mea, a fost un motiv de adancire a interesului pentru acea perioada din istoria Frantei, iar pentru mine, a fost si un motiv de meditatie asupra rolului unui monarh intr-o societate monarhica.

De asemenea m-a facut sa ma gandesc mult la dificultatile unei femei de a se adapta unei meserii construite pe firea masculina si sa ma bucur de ilustrarea eroismului si stapanirii de sine a unei femei intr-o pozitie militara, dar si de trasaturile ei specifice cum ar fi mila si compasiunea, atat de necesare, cu atat mai mult pe campul de lupta unde zace disperarea, deznadejdea si strigatul dupa o mana intinsa si dupa salvare, chiar si in randul celor mai aprigi barbati.

Post Reply