Basilisk

Post Reply
User avatar
Konoko
Academy Student
Academy Student
Posts: 30
Joined: Wed Nov 28, 2018 10:04 pm
Location: Bucharest
Username AK: Konoko

Basilisk

Post by Konoko » Sun Jun 02, 2019 3:37 pm

Basilisk este una dintre singurele doua serii manga pe care le-am citit integral. Poate unul dintre motivele pentru care am si reusit sa finalizez aceasta serie este ca are numai 5 volume. Recunosc, insa, mi-a fost destul de greu, deoarece varianta pe care o am eu este in limba germana si eu stiu germana la nivelul "aproape deloc" =)) .Imaginile insa ajuta foarte mult si cum avem parte mai mult de actiune, lupte, decat de discutii, nu mi-a fost foarte greu sa ma adaptez.

De dragul unei intelegeri cat mai aprofundate am recitit aceasta manga de doua ori. Stilistica ilustratiei este cu totul si cu totul deosebita, atat personajele cat si mediul, spatiile in care se afla ele, purtand o nota puternica de realism. In cazul personajelor, mai ales in cazul celor principale, am putea spune chiar ca stilul de desen le da destul de mult volum fata de cum se intampla de obicei intr-un desen 2D. De asemenea un lucru care mi-a atras atentia tot din punct de vedere al ilustratiei este ca avem foarte mult negru. In foarte multe cadre negrul este atat de plin, incat acest lucru confera benzii desenate o atmosfera generala de intuneric. Mi-e foarte greu sa spun daca am surprins vreo scena care sa-mi dea impresia ca este soare sau lumina puternica. Eu, insa, cred ca aceasta atmosfera intunecata a fost construita premeditat ca sa exprime cu foarte multa claritate ceea ce se intampla, povestea...Stiu ca s-a facut si un anime dupa aceasta manga, dar nu l-am vazut inca. Anime-ul sigur este color. Ma intreb cum a fost substituit acest negru intens, atat de catifelat si plin de noblete, intr-o varianta color.

Fara sa intru in foarte multe amanunte, subiectul aminteste de Romeo si Julieta, insa mutati actiunea in era Edo a Japoniei, schimbati famillile Capulet si Montague cu doua clanuri si veti ajunge la Basilisk. Evident, trebuie sa adaug ca in cele doua clanuri avem numai asasini de talie destul de inalta cu abilitati supra-omenesti, care, nici mai mult nici mai putin se lupta pentru putere si pentru pozitie (cum spuneam, foarte aproape de tematica din Romeo si Julieta). Indraznesc sa spun insa ca Basilisk este un "Romeo si Julieta" mult mai violent si mai crud, cel putin asa mi s-a parut mie. Unele dintre personaje, nu sunt umane.

Avem parte si de scene socante de viol si crima (acum nu stiu ce poate insemna pentru altii socant, dar pentru mine au fost destul de tulburatoare). Poate unora dintre voi nu li se pare cine stie ce cand aud de viol si crima, dar eu ma refer destul de mult la felul in care sunt ilustrate si nu doar la faptul ca apar. Desi povestea nu te lasa cu totul fara speranta, totusi este destul de intunecata, iar dragostea, sacrificiul pentru celalalt, mila sau blandetea sunt atat, dar atat de rare...incat in clipa in care le surprinzi te agati de ele ca de o picatura de apa in desert.

Desi nu este genul meu de manga, m-a atras foarte mult stilul desenului si felul in care au fost construite personajele, mai ales ca desen, dar bineinteles si ca personalitate. De asemenea am apreciat foarte mult nobletea de caracter a anumitor personaje, unul dintre foarte putinele motive pentru care am putut sa revin de inca doua ori la aceasta manga, care, pentru mine, chiar si la 24 de ani cand am citit-o prima data, a fost foarte tulburatoare.

Post Reply