[Recenzie] 3 x 3 eyes

Post Reply
User avatar
Konoko
Academy Student
Academy Student
Posts: 32
Joined: Wed Nov 28, 2018 10:04 pm
Location: Bucharest
Username AK: Konoko

[Recenzie] 3 x 3 eyes

Post by Konoko » Sat Nov 30, 2019 9:30 pm

Nu imi amintesc foarte bine cum am ajuns sa pun pe lista mea de vizionare acest OVA (are doar vreo 7 episoade), pentru ca dupa ce am inceput sa ma uit la el am avut destul de multe indoieli in privinta propriilor alegeri :)) . Totusi are meritele lui, altfel nu as fi scris despre el acum.

Are la baza o poveste destul de complicata legata de o legenda sau mitologie chinezeasca dupa parerea mea. Cred ca manga este ceva mult mai stufoasa, deoarece OVA-ul acopera continutul a doar primelor 5 volume. Si credeti-ma se simte destul de puternic ca OVA-ul nu prea reuseste sa te lamureasca cu ce se intampla in poveste ci mai mult iti trezeste un pic gustul. Este prea scurt. Dar probabil ca nu au existat motive sa-l faca mai lung.

Este un anime destul de vechi, dar desi acest lucru este foarte vizibil in tehnica grafica, trebuie sa recunosc ca multe anime-uri vechi reusesc sa ma surprinda printr-un continut de idei mai bogat, mai legat, cu mai mult sens si mai original decat anime-urile mai noi. De asemenea multe anime-uri vechi reusesc sa transmita sentimente mai consistente intre personaje. Este si cazul acestui anime.

Povestea este destul de atragatoare. Avem trei rase: oamenii nemuritori (Sanjiyan Unkara), oamenii muritori si demonii.
Spoiler: Arată
Oamenii nemuritori sunt cei care ii tin pe demoni sub control, asigurand, bineinteles, un echilibru si in lumea oamenilor muritori. Sanjiyan Unkara nu sunt numai nemuritori ci au si niste puteri supranaturale, si au un al treilea ochi in frunte care activeaza aceste puteri supranaturale. As zice lejer ca sunt un fel de zei. Dar anime-ul nostru incepe intr-un moment in care acesti Sanjiyan Unkara nu mai exista, sau, in orice caz, sunt pe cale de disparitie (nu mai traiesc decat doi dintre ei). Se pare ca la un moment dat un Sanjiyan Unkara i-a tradat pe ceilalti pentru mai multa putere si i-a eliminat ca specie. Acest tradator tintea sa conduca lumea aducandu-i in subordinea sa pe demoni.
Totul incepe cu o fata (pe nume Pai) care cere ajutorul unui baiat (pe nume Yakumo) sa obtina o anumita statueta cu ajutorul careia ar putea deveni om. Aceasta fata Pai, este ultima Sanjiyan Unkara (oameni nemuritori cu puteri supranaturale), pana aflam ca ar mai fi un Sanjiyan Unkara, cel care si-a tradat neamul, insa care, momentan intr-o stare de adormire, incearca sa se trezeasca. Pentru a putea fi ajutata de Yakumo, deaorece Pai este vanata de demoni, ea il transforma pe acesta in Wu, servitorul loial al unui Sanjiyan Unkara, care atata vreme cat stapanul sau Sanjiyan Unkara este in viata, nici el nu poate muri. Ori de cate ori si in orice fel este omorat va reinvia. Acesta este un aspect foarte interesant care ofera oportunitatea unor scene foarte sangeroase :D .

De obicei un Wu are abilitati de lupta destul de performante, daca nu si ceva puteri supranaturale, ceea ce, lui Yakumo ii lipsesc cu desavarsire. Asa ca, de cele mai multe ori el sfarseste prin a experimenta diverse modalitati de a muri ca mai apoi sa revina la viata. Pai se vede nevoita sa il apere ea pe el mult mai des decat ar fi fost normal. Aceasta situatie se va schimba abia dupa jumatatea anime-ului.

Exista doua aspecte care te zapacesc in acest film, dincolo de povestea de baza care are mai degraba tendinta de a se complica decat de a se simplifica. In primul rand Pai are o dubla personalitate. Personalitatea ei de Sanjiyan Unkara, severa si usor ostila si aroganta apare numai in momente critice in care Yakumo nu poate face fata sau cand, provocata foarte direct, Pai nu poate face fata. Personalitatea lui Pai, desi constienta de prezenta personalitatii ei de Sanjiyan Unkara, este totusi separata de aceasta. In unele momente si Pai si personalitatea ei de Sanjiyan Unkara isi vorbesc una alteia, dar, din alt punct de vedere ele nu se manifesta concomitent ci alternativ.
Spoiler: Arată
Din ceea ce ajungem sa intelegem, cele doua personalitati erau una candva, dar cumva partea mai umana din Pai s-a separat de cea zeiasca si si-a pierdut memoria a ceea ce s-a intamplat in trecutul neamului ei. Personalitatea de Sanjiyan Unkara are memoria intacta, dar prefera sa nu o traumatizeze pe Pai cu acele amintiri, asteptand ca Pai sa-si reaminteasca singurica, in ritmul sau.
Al doilea aspect care te zapaceste este ca povestea pare sa aiba o fractura la mijloc.
Spoiler: Arată
Dupa ce Pai si Sanjiyan Unkara din ea sunt provocate de Wu al celuilalt Sanjiyan Unkara care incearca sa se trezeasca, Pai dispare subit lasandu-l pe Yakumo in urma incercand sa o gaseasca. Se pare ca Pai este responsabila pentru sigilarea celuilalt Sanjiyan Unkara, motiv pentru care Wu-ul acestuia incearca sa se asigure ca ea nu poate impiedica trezirea stapanului sau. Urmatorul episod ne duce peste cativa ani in viitor in care Yakumo chiar reuseste sa o regaseasca pe Pai. Problema este ca ea nu isi mai aminteste de el.
Si iata ca ne trezim cu o situatie in care avem o a treia personalitate a lui Pai.
Spoiler: Arată
In urma confruntarii ei cu acel Wu, atat personalitatea Pai cat si cea de Sanjiyan Unkara au fost sigilate, corpul ei fiind preluat de un demon la comanda adversarului ei. Acest demon la randul sau si-a pierdut memoria, motiv pentru care el crede ca este o eleva de liceu obisnuita.
Yakumo este si el destul de schimbat in a doua parte a anime-ului avand abilitati de lupta foarte bune, chiar daca inca inferioare celuilalt Wu.

Personajele principale, Yakumo si Pai sunt de-a dreptul adorabile. Ea este de o inocenta si bucurie debordanta sincera care poate sa te ridice din cea mai neagra stare. Felul in care se bucura de cate ori ii pronunta lui numele, il vede, sau se angajeaza intr-o activitate care o entuziasmeaza este de neegalat; nu am mai intalnit o astfel de personalitate in alte anime-uri (poate nu am avut eu ocazia). Tipologia lui Yakumo, este ceva mai des intalnita in anime-uri, un baiat sufletist, de nadejde, cu mult curaj si spirit de raspundere, sfios si respectuos cu fetele. Trebuie sa recunosc ca relationarea dintre el si Pai are un farmec total unic
Spoiler: Arată
care nu va fi catusi de putin egalat de felul in care va interactiona cu Pai posedata de demon. Eu am tanjit continuu dupa vechea Pai si nu am primit prea multa satisfactie deoarece vechea Pai nu apuca sa isi revina pana la finalul anime-ului (numai personalitatea de Sanjiyan Unkara).
Ceea ce m-a cucerit total, insa, la aceasta poveste a fost motivul pentru care atat Pai
Spoiler: Arată
cat si demonul care i-a tinut personalitatile sigilate si-au
dorit sa devina oameni. Pai considera ca nu Sanjiyan Unkara sunt cei care au puteri deosebite, ci oamenii. De ce? Pentru ca viata oamenilor este foarte scurta, si cu toate acestea, ei aleg sa o sacrifice, din dragoste, pentru cei dragi ai lor. Pentru Pai dragostea era o putere suprema, cu totul supranaturala deoarece prin ea daruiai altcuiva , impotriva firii, exact ce aveai mai scump. Mi s-a parut un punct de vedere de-a dreptul revelator, care pentru prima oara mi-a oferit perspectiva de a vedea umanitatea ca pe ceva mai valoros decat ceea ce oamenii par sa urmareasca mereu: nemurire si puteri supranaturale.
Spoiler: Arată
Pentru demonul care o stapanise pe Pai concluzia era aproximativ cam aceeasi: frumusetea omului consta in capacitatea lui de a-si sacrifica viata din dragoste. Aceasta credinta atat a lui Pai cat si a demonului este materializata prin ceea ce se intampla cu demonul. Alegand sa renunte la viata sa umana si sa se intoarca la existenta sa mizerabila de demon pentru a putea sa-si salveze prietenii, nu redevine un demon ci devina o fata de liceu reala. Sanjiyan Unkara (Pai) ii explica lui Yakumo ca un astfel de sacrificiu este intodeauna rasplatit. Astfel, un spirit inferior si pangarit, cum era acel demon este elevat la un spirit uman, curat, inocent.

Post Reply