[Recenzie] Future boy Conan

Post Reply
User avatar
Konoko
Academy Student
Academy Student
Posts: 32
Joined: Wed Nov 28, 2018 10:04 pm
Location: Bucharest
Username AK: Konoko

[Recenzie] Future boy Conan

Post by Konoko » Sun Dec 01, 2019 8:10 pm

Poate unii dintre voi vor deveni nemultumiti de faptul ca scriu despre anime-uri atat de vechi, dar va rog sa ma credeti: din punctul meu de vedere merita sa se stie despre ele. Am vazut "Future boy Conan" cu muuulti ani in urma pe cand eram in scoala gimnaziala si nu l-am revazut de atunci. Deci multe dintre lucrurile pe care le voi mentiona sunt atinse de o groasa patina a memoriei :D .

Mai intai trebuie neaparat sa mentionez ca acest serial este din 1978 si reprezinta debutul lui Hayao Miyazaki ca regizor. Multi dintre voi il stiu pe Miyazaki pentru anime-urile de lung metraj, dar iata ca acest serial a fost inaintea celebrelor filme de la Studio Ghibli si chiar inainte ca Studio Ghibli sa existe :D . Si mai trebuie sa amintesc ceva. De obicei in filmele lui Hayao Myiazaki, eroul principal este o fata (Spirited Away, Mononoke Hime, Whisper of the Heart, Nausicaa Valley of the Wind, Kiki's Delivery Service, etc.), mai rar un baiat. Dar iata ca acest serial, debutul sau, are un erou, nu o eroina.

Anime-ul are o amprenta usor de identificat a lui Miyazaki, nu atat prin felul in care sunt desenate personajele (care este un stil specific si usor de recunoscut) ci si printr-o tematica destul de ecologista a subiectului (foarte asemanatoare cu cea din Mononoke Hime si Nausicaa Valley of the Wind).

Pe scurt, il avem pe tanarul Conan (11 ani) traind in izolare impreuna cu bunicul sau adoptiv, aparent singurii supravietuitori in urma unui cataclism apocaliptic generat de razboaiele dintre oameni, care cataclism care a intors lumea cu susul in jos. Dar in scurt timp, Conan descopera ca el si bunicul sau nu sunt chiar singurii oameni de pe pamant atunci cand o gaseste pe Lana (11 ani) adusa la malul marii si in stare de inconstienta.

Lumea asa cum este ea acum, post cataclism, este impartita intre oameni care duc o viata industrializata ca si inainte de cataclism, urmarind progresul tehnologic si beneficiile pe care le pot culege de pe urma lui (prezentati ca personaje negative) si oamenii care au revenit la o viata mult mai simpla si mai conectata la ciclurile naturii. Conan si Lana vor avea diverse aventuri printre oamenii supravietuitori si interesele lor. Anime-ul este foarte palpitant si plin de momente care te tin cu sufletul la gura.

Conan este un copil foarte plin de resurse, extraordinar de agil dar si de o forta incredibila (mai ales pentru varsta si marimea lui). Este optimist si razbatator, un adevarat far in noapte pentru Lana care deznadajduieste mult mai usor. Lana insa nu este nici ea o fetita obisnuita, astfel ca are capacitati telepatice.

Felul in care traieste Conan cu bunicul adoptiv a fost un element care mi-a atras atentia, cand, ani mai tarziu, in ultimul an de liceu am inceput sa urmaresc Dragon ball. Son Goku traind cu bunicul (de asemenea adoptiv) mi-a amintit mult de Conan, asa cum Kuririn (prietenul lui Son Goku) mi-a amintit de Jimsy (prietenul lui Conan). Si nu in ultimul rand, aparitia Bulmei, care il smulge pe Son Goku din viata sa izolata in urmarirea globurilor dragonului mi-a amintit de Lana care il scoate pe Conan din viata sa izolata in cautarea bunicului ei.

Ca si Dragon Ball, Future boy Conan, a fost cu multi ani mai devreme preferatul meu anime din acel timp. Desi nu vom regasi in Future boy Conan genul de lupte din Dragon Ball, totusi Conan atrage mult atentia prin farmecul inocentei si abilitatilor lui Conan in contextul unor momente pline de drame si de suspans mai ales. Este un film foarte optimist, care, desi te poate pune pe jar iti si inveseleste sufletul, iti da satisfactie, iti reaminteste ceea ce inseamna o lume fantastica in care doi copii au suficienta forta, resurse si putere de convingere cat sa poata dejuca interesele egoiste si distructive ale unor oameni maturi periculosi.

Prin mesajul plin de speranta pe care il poarta anunta, ca un vant de primavara, alte filme de animatie pline de speranta, dragoste si peisaje luminoase pe care Hayao Miyazaki le va aduce in vazul oamenilor, pe ecrane. Nu am revazut acest serial recent si din acest motiv, port inca impresiile copilariei mele. Poate ca acum l-as considera stangaci, mai ales dupa ce am vazut atatea capodopere ale Sudiourilor Ghibli. Sau poate nu. De fapt intentionez sa revad acest anime. Si ceva imi spune ca voi fi la fel de incantata ca in copilarie.

Post Reply